Hoe gaat u om met tegenpolen in uw organisatie?
Weten wat deze tijd van ons en onze organisatie vraagt, is een hele opgave. Zeker als het gaat om grote vraagstukken: Hoe gaan we om met onze planeet? Wat betekent gezond leven en werken? Hoe lossen we samen complexe organisatie-overstijgende problemen op? Hoe geef ik een zinvolle invulling aan mijn werk? Existentiële thema’s waar we geen hapklaar antwoord op hebben.
In deze tijd van transitie lijkt er veel onduidelijk. Er zijn vele perspectieven en net zo veel belangen waardoor de natuurlijke flow in onze organisaties soms maar moeizaam op gang komt. Hoe voorkomen we stagnatie op die thema’s waar we juist samen stappen willen zetten?
Wat we soms niet zien, is dat achter de ervaren chaos natuurlijke principes schuil gaan die houvast bieden bij het uitstippelen van nieuw beleid. Een daarvan is het principe van (schijnbare) tegenpolen of polariteiten; zoals controle & overgave, hoofd & hart, samen (wij) & apart (ik), het vrouwelijke & mannelijke, insluiten & uitsluiten. Polariteiten die altijd aanwezig zijn maar niet altijd in balans. Zeker in tijden van verandering.
Organisaties die op een dieper niveau van waarde zijn, hebben geleerd te blijven bewegen tussen de tegenpolen in hun werk. Wanneer één van de tegenpolen onvoldoende ruimte krijgt, ontstaat er minder bewegingsvrijheid en beperken we onze keuzemogelijkheden. Wanneer het stroef loopt in uw organisatie, kijk naar welke tegenpolen te veel nadruk krijgen en welke juist niet. Het geeft meer zicht op wat er nodig is voor gezonde ontwikkeling.
Comentários