Deze tijd vraagt veel van onze organisaties. De verschillende maatschappelijke transities zetten onze systemen onder druk. Maar het oppakken van verandering vraagt moed, zeker wanneer het om meer diepgaande verandering gaat. Waar vinden we de nodige structuur en houvast om onze organisaties te ontwikkelen, zodat zij een bijdrage blijven leveren aan een gezonde maatschappij?
Wij zien terugkerende thema’s die steeds centraal lijken te staan in deze transitietijd:
De grotere keten of het netwerk waarin je opereert: Wat is de verantwoordelijkheid van de gehele keten en welke verandering is nodig om de hele keten vitaal te houden? Wat is de natuurlijke plek van jouw organisatie in dit speelveld en hoe kom je tot gezamenlijke ontwikkeling?
Je bewust zijn van wat jouw organisatie in de kern krachtig maakt: Iedere organisatie is ooit gestart vanuit een eigen missie. Het succesvol transformeren van jouw organisatie kan alleen wanneer je vanuit je kern kan ontwikkelen. Hoe blijf je dicht bij de basis en versterk je de kern zodat gezonde ontwikkeling makkelijker wordt?
Werken aan vertrouwen en overgave om het onbekende te verkennen: Veranderen vraagt moed. Zeker in onzekere tijden. Veranderen raakt aan belangen en verworvenheden die we niet graag opgeven als onze toekomst erdoor onzeker wordt. Hoe creëren we samen voldoende vertrouwen om het onbekende te verkennen en het oude wanneer nodig los te kunnen laten?
Zicht op de onderliggende dynamiek
De onderliggende en vaak niet direct zichtbare dynamiek in organisaties bepaalt de ruimte voor werkelijke verandering. De verhouding en dynamiek tussen de delen (partijen, doelen en belangen) in jouw ‘systeem’ bepalen de kracht én de beperkingen van jouw organisatie. Veel concrete verbeteringen en veranderingen komen moeizaam van de grond omdat we onvoldoende rekening houden met wat er speelt op deze 'onderlaag'.
Het onderzoeken van het organisatiescript van jouw organisatie geeft vaak verrassende inzichten. Iedere organisatie heeft zijn eigen ‘script’, een onuitgesproken en onbewuste set aan overtuigingen over de organisatie en haar medewerkers. Iedere organisatie kent belemmerende overtuigingen die kunnen leiden tot verschillende ‘ziektebeelden’: Patronen en symptomen die een verdere gezonde ontwikkeling op meerdere vlakken in de weg zit. Wanneer deze belemmerende overtuigingen niet bewust worden gemaakt en aangepakt, is het duurzaam veranderen vaak een onmogelijke taak.
Dit aangaan vraagt betrokkenheid en tijd maar geeft veel inzicht, ook in jouw eigen patronen als leidinggevende. Het geeft een stevige basis voor succesvolle verandering.
Comments